Тема:«Гігієнічні
і фізіологічні основи харчування».
Завдання:
1. Харчування,
як основна біологічна потреба організму.
2. Концепції
ВООЗ про здорове харчування.
3. Енергетична
цінність харчового раціону.
4. Якісний
склад харчового раціону.
5. Режим
харчування.
6. Оптимальна
температура їжі при її споживанні.
7. Методика
визначення добових енерговитрат хронометражно-табличним методом.
8. Методика
розрахунку потреб людини у харчових речовинах за формулами раціонального
харчування.
9. Як розрахувати
власні добові енерговитрати.
10. Основні принципи раціонального харчування.
11. Добові енерговитрати організму.
12. Харчування осіб, як фактор збереження здоров’я.
13. Калорійність харчового раціону в залежності від характеру трудової
(спортивної) діяльності.
14. Визначення енерговитрат.
15. Основні положення оцінки фактичного харчування різних груп населення.
16. Методика оцінки харчування осіб, які займаються фізичною культурою і
спортом.
17. Режим харчування осіб, які займаються фізичною культурою в залежності
від кількості тренувань.
18. Хімічний склад продуктів харчування.
19. Вибір продуктів харчування.
20. Маркування продуктів харчування.
21. Залежність здоров’я від харчування.
22. Депо вітамінів в організмі людини.
23. Ознаки недостатності споживання вітамінів.
24. Фізіолого-гігієнічні характеристики ессенціальних
мікроелементів.
25. Джерела вітамінів та ессенціальних мікроелементів.
26. Загальні положення раціонального харчування осіб, які займаються
фізичною культурою.
27. Гігієнічні вимоги до режиму харчування при заняттях фізичною культурою.
28. Методика визначення енерговитрат осіб, які займаються фізичною
культурою.
29. Застосування вітамінів та мінеральних речовин в харчуванні осіб, що
займаються фізичною культурою і спортом.
30. Методи
вивчення харчування різних груп населення, спортсменів і осіб, які займаються
фізичною культурою.
31. Методика
оцінки індивідуального харчування населення.
32. Дієтичні
домішки в раціоні харчування осіб, які займаються фізичною культурою та
спортом.
Рекомендована література:
1. Лаптев А.П. Гигиена: Учебник для институтов и
техникумов физической культуры и спорта / А.П. Лаптев, С.А. Полиевский. –
Москва: «Физкультура и спорт», 1990. – 368 с.
2. Практикум по гигиене для
институтов и техникумов физической культуры и спорта / А.П. Лаптев, И.Н.
Малышева. – М.: «Физкультура и спорт», 1981. – 151 с.
3. Основи гігієни : Навчальний посібник для студентів вузів фізичного
виховання і спорту / М.П. Пушкар. – Київ: «Олімпійська література», 1998. – 93
с.
4. Гігієна та екологія: Підручник / За ред. В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова
книга, 2006.- 720 с.
5. Даценко І.І. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами
екології / І.І. Даценко, Р.Д. Габович. – Київ : Здоров’я, 2004. – 792 с.
6. Державні санітарні норми та правила ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні
вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
7. Методичні рекомендації МОЗ
України № 16 від 14.01.2013 «Методичні рекомендації для лікарів загальної практики
– сімейної медицини з приводу консультування пацієнтів щодо основних засад здорового
харчування».