Субота, 19.07.2025, 10:55
Много знаний нужных и важных. Но самое главное - как жить
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 77
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Тести по гігієні для студентів напряму підготовки

6010201 «Фізичне виховання»,6010203 «Здоров’я людини»

 

1. Що вивчає наука гігієна

а. вплив історичних процесів суспільства на здоров’я людини

b. вплив економічних процесів на здоров’я людини

c. вплив різних факторів навколишнього середовища (природних, соціальних, виробничих, побутових) на здоров’я людини

d. вплив політичних процесів суспільства на здоров’я людини

 

2. Роль зони зелених насаджень в оздоровленні життєвого середовища міст

а. зменшують рівень шуму

b. сприяють оздоровленню життєвого середовища, покращують здоров’я населення і підвищують продуктивність праці

c. очищають повітря від пилу

d. створюють затінок в сонячну погоду

e. відповіді a, b, c, d

 

3. Мікроклімат – це

а. маленький клімат

b. кліматичні умови будь якої ділянки місцевості, які зумовлені або природними факторами, або створені штучно

c. взаємовідносини між людьми

d. погодні умови

e. відповіді a, b, c, d

 

4. Фізична праця сприяє збільшенню утворення тепла організмом у

а. 1 – 2 рази

b. 4 – 5 разів

c. 6 – 8 разів

d. 10 і більше разів

 

5. Параметри нагріваючого мікроклімату

а. температура повітря: 15 – 16 °С, відносна вологість повітря: 70 – 90 %, швидкість руху повітря: 1,2 – 2,2 м/с

b. температура повітря: 18 – 20 °С, відносна вологість повітря: 30 – 60 %, швидкість руху повітря: 0,1 – 0,2 м/с

c. температура повітря: 30 – 35 °С, відносна вологість повітря: 30 – 60 %, швидкість руху повітря: 0 м/с

d. температура повітря: 25– 30 °С, відносна вологість повітря: 70 – 85 %, швидкість руху повітря: 0 м/с

 

6. Параметри комфортного мікроклімату

а. температура повітря: 10– 15 °С, відносна вологість повітря: 70 – 85 %, швидкість руху повітря: 1,5 – 2,0 м/с

b. температура повітря: 18 – 20 °С, відносна вологість повітря: 30 – 60 %, швидкість руху повітря: 0,1 – 0,2 м/с

c. температура повітря: 30 – 35 °С, відносна вологість повітря: 30 – 60 %, швидкість руху повітря: 0 м/с

d. температура повітря: 25– 30 °С, відносна вологість повітря: 70 – 85 %, швидкість руху повітря: 0 м/с

 

7. Параметри охолоджуючого мікроклімату

а. температура повітря: 10 – 15 °С, відносна вологість повітря: 80 – 90 %, швидкість руху повітря: 1,5 – 2,5 м/с

b. температура повітря: 18 – 20 °С, відносна вологість повітря: 30 – 60 %, швидкість руху повітря: 0,1 – 0,2 м/с

c. температура повітря: 25– 30 °С, відносна вологість повітря: 70 – 85 %, швидкість руху повітря: 0 м/с

d. температура повітря: 30 – 35 °С, відносна вологість повітря: 30 – 60 %, швидкість руху повітря: 0 м/с

 

8. Холодне і вологе повітря спричиняє

а. зниження температури тіла

b. втрату тепла організмом

c. підвищене потовиділення

d. сухість шкіри

e. відповіді a, b, c, d

 

9. Загальний вміст води в організмі людини складає:

а. близько 25 % маси тіла

b. близько 35 % маси тіла

c. близько 65 % маси тіла

d. близько 95 % маси тіла

 

10. Добове споживання води для задоволення фізіологічних потреб організму дорослої людини (помірна широта) складає:

а. 1 л на добу

b. 2 л на добу

c. 3 л на добу

d. 4 л на добу

 

11. Під якістю води розуміють сукупність властивостей

а. (фізична структура, органолептичні, хімічний склад, бактеріологічні, радіологічні), що визначають її придатність для задоволення фізіологічних, гігієнічних та господарсько-побутових потреб людей

b. (хімічний склад, бактеріологічні, радіологічні), що визначають її придатність для задоволення фізіологічних, гігієнічних та господарсько-побутових потреб людей

c. (фізична структура, органолептичні, хімічний склад), що визначають її придатність для задоволення фізіологічних, гігієнічних та господарсько-побутових потреб людей

d. (органолептичні, бактеріологічні, радіологічні), що визначають її придатність для задоволення фізіологічних, гігієнічних та господарсько-побутових потреб людей

 

12. В цілому на основі статистичних досліджень можна визнати достатнім та задовольняючим всі вимоги таке водопостачання, яке в жаркий період року дає людині

а. 40 л води в день

b. 80 л води в день

c. 100 л води в день

d. 150 л води в день

 

13. Питна вода повинна відповідати таким вимогам:

а. вода повинна бути смачною

b. вода повинна бути не шкідливою для організму людини

c. вода повинна бути придатною для різноманітних практичних завдань

d. відповіді a, b, c

 

14. відповідно до Державних санітарних норм та правил ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» питна вода повинна відповідати таким вимогам:

а. бути безпечною в епідемічному відношенні

b. бути безпечною в радіаційному відношенні

c. мати сприятливі органолептичні властивості

d. мати нешкідливий хімічний склад

e. відповіді a, b, c, d

 

15. До органолептичних властивостей води відноситься:

а. запах

b. смак і присмак

c. кольоровість

d. каламутність

e. прозорість

f. температура

g. відповіді a, b, c, d, e, f

 

16. На людину впливають чинники

а. фізичні

b. хімічні

c. біологічні

d. психогенні

e. відповіді a, b, c, d

 

17. З гігієнічної точки зору освітлення повинно відповідати наступним вимогам:

а. кількість світла повинна бути достатня для роботи, яка виконується

b. освітлення за якістю повинно бути максимально наближене до денного (сонячного) світла

c. освітлення не повинно мати шкідливих та неприємних для організму побічних дій

d. освітлення має бути доступним за ціною для всіх верств населення

e. відповіді a, b, c, d

 

18. Тривалість інсоляції житлових і навчальних приміщень повинна бути не менше ніж

а. 0,5 годин на добу

b. 1 годину на добу

c. 2 години на добу

d. 3 години на добу

 

19. Світловий коефіцієнт – відношення площі заскленої поверхні вікон до площі підлоги, житлових кімнатах. Він повинен складати

а. 1:8

b. 2:8

c. 1:12

d. 2:12

 

20. КПО – відношення освітлення в середині приміщення до одночасного освітлення поза приміщенням. Він має складати

а. 1 %

b. 2 %

c. 3 %

d. 4 %

 

21. Оптимальна освітленість в житлових приміщеннях повинна складати

а. 100 лк

b. 200 лк

c. 300 лк

d. 500 лк

 

22. В яких площинах в спортивних спорудах визначають рівень освітленості

а. в вертикальній

b. в горизонтальній

c. в горизонтальній, а в деяких випадках і в вертикальній площинах

d. в косій

 

23. Що таке повітря

а. кисень

b. суміш газів, яка складає атмосферу

c. суміш кисню, вуглекислого газу

d. суміш кисню, азоту, вуглекислого газу

e. відповіді a, b, c, d

 

24.Відносним показником токсичності (чистоти) повітря закритих приміщень є

а. діоксид вуглецю

b. кисень

c. азот

d. оксид вуглецю

e. відповіді a, b, c, d

 

25. Міські території розподіляють за функціональним використанням на зони:

а. селітебну

b. промислову

c. комунально-господарську

d. зону зовнішнього транспорту

e. відповіді a, b, c, d

 

26. Від чого в найбільшій мірі залежить енергетична цінність та якісний склад добового харчового раціону людини

а. характеру трудової діяльності

b. віку

c. зросту і маси тіла

d. фізіологічного стану (вагітність, годування груддю)

e. стану здоров’я

f. кліматичних умов місцевості

g. відповіді a, b, c, d, e, f

 

27. Енергетична цінність харчового раціону дорослої людини повинна відповідати:

а. енерговитратам людини

b. основному обміну

c. масі тіла

d. зросту

e. характеру трудової діяльності

f. відповіді a, b, c, d, e,

 

28. У дітей, вагітних жінок, матерів, які годують дітей груддю енергетична цінність харчового раціону повинна:

а. перевищувати енерговитрати

b. бути меншою за енерговитрати

c. дорівнювати енерговитратам

 

29. Середня енергетична цінність 1 г білків дорівнює

а. 3,0 ккал

b. 4,0 - 4,1 ккал

c. 5,0 ккал

d. 9,0 ккал

 

30. Середня енергетична цінність 1 г вуглеводів дорівнює

а. 4,0 – 4,2 ккал

b. 3,0 ккал

c. 9,0 ккал

d. 5,0 ккал

 

31. Середня енергетична цінність 1 г жирів дорівнює

а. 3,0 ккал

b. 5,0 ккал

c. 8,0 ккал

d. 9,0 - 9,3 ккал

 

32. Мінімальна кількість білків у їжі, що забезпечує збереження азотистої рівноваги в організмі складає на добу для людини з масою тіла 70 кг.

а. 1 – 2 г.

b. 40 – 60 г.

c. 20 – 400 г.

d. 80 – 100 г.

 

33. Основним джерелом енергії для людського організму є

а. вуглеводи

b. білки

c. жири

d. спирт

e. відповіді a, b, c, d

 

34. Оптимальним співвідношенням між кількістю (у грамах) білків, жирів і вуглеводів у раціоні вважають

а. 1 : 1: 4

b. 2 : 1: 4

c. 1 : 2: 4

d. 1 : 1: 7

 

35. Індекс маси тіла це показник для

а. оцінки енергетичної адекватності раціону

b. визначення маси тіла в нормі

c. визначення зросту в нормі

d. оцінки зрілості організму

e. відповіді a, b, c, d

 

36. Індекс маси тіла розраховується за формулою:

а. зріст у метрах поділений на вагу у кілограмах

b. вага у кілограмах поділена на зріст у метрах

c. квадрат ваги у кілограмах поділений на квадрат зросту у метрах

d. вага у кілограмах поділена на квадрат зросту у метрах

 

37. Години приймання їжі повинні відповідати

а. біологічним ритмам організму

b. розпорядку дня

c. віковим особливостям

d. консистенції їжі

e. відповіді a, b, c, d

 

38. Добовий об’єм їжі коливається від

а. 0,5 до 1 л.

b. 1 до 2 л.

c. 2 до 3 л.

d. 4 до 5 л.

 

39. Напої, які вживають для охолодження тіла повинні мати температуру

а. 0 – 5 °С

b.  - 2 – 5 °С

c. 4 – 7 °С

d. 9 – 12 °С

 

40. Напої, які мають зігрівати організм повинні мати температуру

а. не вище 20 °С.

b. не вище 50 °С.

c. не вище 30 °С.

d. не вище 90 °С.

 

41. Добові енерговитрати організму складаються з:

а. основного обміну

b. витрат енергії на травлення їжі

c. витрат енергії на фізичні та емоційні навантаження

d. відповіді a, b, c

 

42. Основний обмін людини це

а. кількість енергії, яка потрібна для підтримки життєвонеобхідних функцій організму у стані спокою

b. кількість енергії, яка потрібна для виконання фізичного навантаження

c. кількість енергії, яка потрібна для виконання емоційного навантаження

d. витрати енергії на травлення їжі

e. відповіді a, b, c, d

 

43. Основні вимоги до загартовування

а. поступовість

b. систематичність

c. різноманітність засобів

d. відповіді a, b, c

 

44. Особиста гігієна включає в себе

а. раціональний добовий режим

b. гігієна сну

c. гігієна тіла

d. гігієна порожнини рота і зубів

e. гігієна одягу та взуття

f. гігієна статевого життя

g. відповіді a, b, c, d, e, f

 

45. Для захисту організму від дії ультра фіолетового сонячного випромінювання потрібно уникати перебування на відкритому повітрі з

а. 8 до 12 години за сонячним часом

b. 10 до 15 години за сонячним часом

c. 11 до 13 години за сонячним часом

d. 12 до 16 години за сонячним часом

 

 

 

Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2025
Конструктор сайтів - uCoz